Откривање старих заната

У оквиру часова пројектне наставе једна од обрађених тема и наш пројекат били су стари занати. Ученици III-3 са својом учитељицом Жаклином Лазаревић су се у току јуна месеца бавили истраживањем и откривањем старих заната којима су се људи некада бавили, као и оним занатима које и данас можемо да видимо у неким сеоским или градским занатским радионицама. Своје радове су приказали кроз одељењске паное и усмено презентовали на часовима Пројектне наставе, Ликовне културе, Природе и друштва,ЧОС-а или Грађанског васпитања у зависности од теме.

20.6.2022.године уз предавање о старом занату ђурмукџија-особа која наплаћује ђурмук тј.царину имали смо малу помоћ правог цариника.Наиме уз помоћ родитеља наших дугара који раде на царини дошло је до сарадње наше одељењске заједнице и Управе царина Републике Србије.Овим предавањем постали смо део едукативне акције „Упознајте цариника“. Царински инспектор, доктор зоологије, Александар Андрејић (бивши ђак наше школе) је кроз дружење са ученицима  III-3 покушао да им приближи царински позив и уз многе занимљивости дочара како цариници штите државну границу, па самим тим и све нас.Ђаци су били одушевљени његовом причом.Били су веома љубопитљиви па се дружење спонтано продужило са договореног једног, на два школска часа.

За наредну школску годину договорена је посета просторијама Царинске испоставе-Складишта, Управе царина Републике Србије која се налази у  Добановцима.