Битка за знање

Такмичарска лига КОДиграње је део акције КОДиграње која је прва у низу пројеката који се спроводе у оквиру програма Битка за знање. Акција КОДиграње, поред лиге укључује донирање наставних алата – 5 мБот робота, као и обуку наставника.  Циљ КОДиграња је да се основцима омогући адекватна едукација из области програмирања, роботике и аутоматике. Платформа на којој се заснива је едукативни робот мБот који нуди врло једноставан улазак у свет роботике, али омогућава и напредније коришћење. Учесници такмичења су основци од 5. до 8. разреда, а дисциплине програмирања робота у којима ученици одмеравају снаге су: праћење црте, проналажење изгубљеног пријатеља и избегавање препрека.

ОШ „Стеван Сремац“ је једна од 80 школа којима су, у првом кругу,  донирани роботи и која је узела учешће у лиги.  У другој половини 2016/2017. школске године у акцију је укључено 344 основне школа, а план је да у наредним годинама све школе у Србији постану део КОДиграња.

Само такмичење се одвијало у другом полугодишту школске 2016/2017. године према следећој динамици: онлајн коло лиге, физичко коло лиге,  и финале такмичења.

Онлине коло организовано је последње недеље априла. Ученици су израдили задату мапу, програмирали стазу и објавили своје радове на предвиђеној вимео платформи.

 

Тим наше школе чинили су наставница информатике и рачунарства Данијела Митић, као ментор и ученици:

  1. Невена Радисављевић 5-1
  2. Матија Недељковић 5-3
  3. Јана Јеленковић 6-2
  4. Андреа Веселиновић 6-2
  5. Милица Ђорђевић 6-2
  6. Богдан познанић 6-2
  7. Драгана Величковски 6-3
  8. Кристијан Плавшић 7-2
  9. Јован Мијајловић 7-2

Учешће у физичком колу,  одржаном 27. 05.2017. , четворочлани тим ОШ Стеван Сремац , представљали су најбоље пласирани ученици на школском такмичењу и то: Богдан Познанић, Јован Мијајловић, Милица Ђорђевић и Драгана Величковски. У укупном пласману ученици су освојили 24 место на нивоу града Београда.